Vinice | Vinařství Mikulášek

Vinice

Jak pečujeme o révu vinnou ? 

Ve vinohradu provádíme zelené práce včetně řezu a sběru hroznů ručně.

Traktor používáme na sekání, rosení a okopávání pod keři révy.

Okopávání révě velice prospívá. Znemožnuje plevelu získat na síle a umožňuje prokypření půdy do 10cm. Díky tomu se snáž provzdušní půda a déšť velice rychle vsakuje přímo ke kořenům. A samozřejmně nepoužíváme ani kapku HERBICIDU pro ničení plevelů. Říká se že je to neškodný jed který zabíjí jen rostliny. No je to přeci jednou jed a do našeho vinohradu má ZÁKAZ !  

Odrůdy Hibernal, Sevar a Solaris jsou ošetřovány v řežimu Ekologického vinohradnictví. Jediné látky které používáme je síra a měď (obě jsou povoleny pro ekologické ošetření rostlin). Proti škůdcům máme ve vinohradu vypuštěného dravého roztoče Thyplodromuse Pyriho. Je to pašák a zatím si ho jen a jen pochvalujeme.

Jak vyrábíme vína ?

Nebo bych měl spíše napsat: Jak se víno stane vínem ? Když řeknu nahlas, že vyrábíme víno, tak mi před očima vyvstane nějaký alchymista s hromadou zkumavek ve kterých má různé preparáty(od nejrůznějších kvasinek, aromat a barviv) pro výrobu výsledného produktu který pak nazývá víno.

Ale tak to u nás určitě nevypadá. Do sklepa se nám dostane jen hrozen a síra. Jelikož máme jak nerezové tanky tak i dubové sudy, používáme i dvě technologie. Jedna využívá síru od namletí hroznů až po uložení vína do lahve. Druhá technologie která pracuje s dubovymi sudy, používá síru jen při lahvování. A to ve velmi nízké hodnotě. 

Zatřídění vín

Rozhodli jsme se označit všechny naše víná jako České zemské víno. A to i v případech kdy cukernatost hroznů dosahuje hodnot pro označení vín jako Kabinet, Pozdní sběr atd. A je to právě jen a jen cukernatost hroznů při sběru která rozhoduje o tom jestli bude na etiketě napsáno Pozdní sběr, Výběr z hroznů atd. Cukernatost hroznů určitě nerozhoduje o kvalitě vína a proto jsme se rozhodli nezatřídit vína. Pokud se rozhoduje zákazník dle těchto kritérií, nechali jsme informaci o cukernosti hroznů při sběru napsat na zadní stranu etikety. 

Může být zemské víno kvalitní?

Nejen že může být toto víno vysoce kvalitní, ale často se jedná o nejlepší vína vzhledem k poměru ceny a kvality. Ještě více než u přívlastkových vín zde však platí, že byste měli na etiketě hledat co nejvíce informací o daném víně (tedy např. přesný původ hroznů, cukernatost při sběru) a také mít důvěru ve vinaře podloženou nejlépe osobní zkušeností, že vinař tyto informace uvádí pravdivě.

Buďte první, kdo se dozví co se u nás děje.

Naši partneři: Cestovní kancelář REISTOUR, Znalec vín - encyklopedie

Aeto - výroba internetových stránek, aplikací s marketingovou podporou

region